Stage Callerin käytöstä esityksessä 29.8.2021

Teen parhaillaan Studio Pasilaan Paahtimo -nimiseen näytelmään äänisuunnittelua. Työelämäkomedia käsittelee identiteetin ja työminän muotoutumista, ja puhelimet ovat olennainen osa näytelmän kulkua. Kuulin harjoitusten alettua kollegalta Stage Caller-nimisestä apista, jonka funktio on vastaanottaa wifin kautta midi- tai osc-komento näyttämöllä sijaitsevaan puhelimeen, ja laukaista siihen ladattu äänifile. Nerokas keksintö ja miksi HEMMETISSÄ tällainen tulee korviin vasta nyt? Luulisi vuonna 2021 vastaavan teknologian käytön olevan jo peruskauraa.

Vain koiran haukunta puuttuu, ehkä vielä ehtii?

Pasilan henkilökunnan kanssa olen joutunut käymään perustelevia keskusteluita, miksi tällainen on oleellista, kun näyttelijän takaa kaiuttimesta soitettu soittoääni ajaa saman asian? Joo, funktio on sama, mutta tässä digitaalisuuden aikakaudessa, on se kumma jos ei yhtä puhelinta voi soittaa niin että äänilähde seuraa kuljettajaansa, ja kun se nostetaan taskusta ulos, ääni kirkastuu. Stage callerissa on vielä sellainen kultainen asia, että näyttelijä pystyy itse vastaamaan puheluun pyyhkäisemällä puhelimen näyttöä, eli jos nyt realismia leikitään, voitaisiin unohtaa näyttelijöiden toisinaan melko luovat tavat esittää vastaamista. Mahdollisuudet on annettu myös näytön valon syttymiseen kun puhelu saapuu, sekä värinähälytykseen. Jos asioita on mahdollisuus tehdä tarkasti, miksi siihen ei tartuttaisi? Toistaiseksi olen HKT:llä käyttänyt langaton lähetin+kalapuikkokaiutin taskussa -yhdistelmää, mutta tähän näytelmään ei langattomat linjat riitä, ja puhelinten käyttö on liian lennokasta.

Näistä Stage Callerin toiminnallisista lupauksista voidaankin siirtyä todellisuuteen, joka ei ole ollut niin kultainen. Apin heikko lenkki on, että sitä ei enää päivitetä. Henkilö, joka ohjelman koodasi ei enää tarjoa sille tukea. Edelleen ihmettelen miten on mahdollista ettei tällaista teknologiaa ole otettu isojen yhtiöiden kehitettäväksi? Katsotaanko puhelimet wifin välityksellä, eri käyttiksillä toimivina liian epästabiileiksi?

Sain Pasilaan wifi-verkon (joka on käytössä myös langattomasti striimattavalla videomateriaalilla), ja puhelimet hankittiin. Stage caller asennettiin ja tiedostot ladattiin.

Ensimmäinen ongelma koski puhelinten kuuluvuutta. Apin lähtökohtainen äänenvoimakkuus on kovin hiljainen, jopa experimental-asetuksen volumeboostin avulla. Olen siis kompressoinut äänitiedostot tappiinsa, ja toisinaan, taskunpohjalta, niitä on edelleen hankala kuulla.

Toinen ongelma on koskenut iskutuksen toimivuutta. Neljästä puhelimesta kaksi toimii kuin unelma. Kolmas ei. Neljäs on käytössä vain yhden kerran lopussa, joten toimii käytännössä backup-puhelimena kolmelle muulle. Yksi heikko lenkki järjestelmässä on toki ihminen, joka puhelimeen vastaa tunnetilassa. Swaippaus pitäisi tehdä rauhallisesti, joka ei aina onnistu, mutta se on pienin murheista, soiton saa helposti tapettua stop -osc-komennolla.

Nyt on siis selvityksen alla, miksi kolmas puhelin ei aina toimi. Luulin jo keksineeni vastauksen, sillä neljästä puhelimesta se on ainoa, joka käy ulkotiloissa tupakalla ja irtoaa wifistä. Tämä teoria oli hyvä, kunnes savuttomuutta testattiin ja puhelin soitti tasan yhden toimivan iskun läpimenossa. Siitä huolimatta että testasin kaikkien iskujen toimivuuden puhelin kourassani väliajalla, ja silloin se toimi täydellisesti. Kun tätä yhden puhelimen tipahtelua on tapahtunut jo toista viikkoa, tulee mieleen että olisiko se puhelimesta riippuvaa. Ehkä se on rikki? Käytettynä ostettu ei ole priima.

Eli salapoliisityö jatkuu. Näyttelijöiden hermojen takia asetin nyt backup-äänet soimaan takakaiuttimista, mikä on toistaiseksi kuulostanut lähinnä sekavalta, koska osc-komentojen saapuminen puhelimiin ei suinkaan noudata tasaista viivettä, vaan (näin olettaisin) vaihtelee myös suhteessa siihen, kuinka ”hereillä” yhteys on (Backupin idea on tällä hetkellä, että puhelin kuuluu suhteessa ensin. Qlabiin asetetetut delayt olivat koodaushetkellä 20-30 ms RIIPPUEN PUHELIMESTA. Tottakai tilanne oli heti eri seuraavan päivän harjoituksissa, ja iskujen tullessa lavalla soi iloinen pimputtelu kaanonissa). Stage callerissa on mahdollisuus myös heartbeatin lähettämiseen, joten tämä on nyt seuraavana salapoliisilistalla. Kuinka vastaanotan heartbeatia ajokoneella? Onko joku koodannut Max/MSP-patchia tähän käyttöön jos Qlab ei tähän taivu? Voiko tämä olla ratkaisevaa, pitääkö heartbeat puhelimen tarpeeksi hereillä vai onko se vain äänioperaattorin mielenrauhan tae? Tiedossa alkavalla viikolla on toisen wifi-lähettimen siirtäminen lähemmäs näyttämöä, jos se jeesaisi.

Toinen ratkaistava asia on backup-systeemi. Kun kaikki iskut ajetaan valopöydästä midillä, mikä on se keino, jolla operaattori saa avattua linjan kun puhelu ei saavukaan? Midi-ohjattu macro DiGiCoon? Entä kun puolet iskuista on tekstiviestejä ja kun pingahdus jää tulematta, on backupin käyttäminen jo liian myöhäistä? Ja miten tämä backup-ääni reititetään kun kaikilla on eri soittoäänet? Pitäisikö silloin olla neljä eri nappia joista avataan kyseisen puhelimen ääni? Ideaa hankaloittaa se, että kaksi esityksen hahmoista vaihtaa puhelimia jo alkuvaiheessa, ja kapuloita käytetään iloisesti ristiin näytelmän edetessä. Operaattorin täytyisi siis olla täysin kärryillä, kenen puhelin kulloinkin on kyseessä, ja siihen en ole pystynyt toistaiseksi minäkään. Helpointa olisi siis, että automatiikka päättää oikean omistajan lennosta.

Huomenna kolmas valmistava, mielenkiinnolla odotamme viiveaikaa läpimenon kontekstissa. Puhelinten toimivuuden seuraaminen on nyt kuitenkin hankalampaa, koska tiskin taakse on hankala kuulla, soiko soittoääni nyt kaiuttimesta vai puhelimesta.

Juhani Liimatainenko se oli, joka joskus sanoi että uusi projekti tarjoaa aina mahdollisuuden opetella teknisesti jotain uutta. Pitääpähän vireänä, Murphyn laki on vahvasti läsnä, mutta onneksi se oli tiedossa alusta lähtien.

P.s. Äänisuunnittelija, jolta apista kuulin, päätti olla käyttämättä appia omaan näytelmäänsä, koska puhelinten random delay oli liian suuri. Meillä iskut saapuvat (jos saapuvat) siedettävällä viiveellä. Wifin speksit vai laitekohtaista?

Päivitys ensi-illan jälkeen:

Toimimattoman puhelimen syy oli yksinkertaisen simppeli: Kyseinen kapula oli ainoa joka poistuu näyttämöltä paloesiripun taakse, ja sen taakse ei wifi näyttämöltä yllä. Lavalle saapuessa puhelin ei ponnauta yhteyttä tarpeeksi nopeasti takaisin verkkoon (vaikka saapumisesta olisi jo useita minuutteja!) ja ääni jää soimatta.

Pasilassa reitittimen saaminen palo-ovien ohi oli mahdotonta, joten jäljelle jäi ainoa mahdollisuus: soittaa kyseisen puhelimen äänet kaiuttimista. 3/4 puhelimesta sen sijaan toimi moitteetta, joten ollaan tyytyväisiä suhdelukuun ja ehkä leikitään kapuloilla joskus uudestaankin.